top of page

Airbnb tulonlähteenä: luksusasunnoista maksetaan jopa 2000 euroa yöltä


Jatkuvasti suosiotaan kasvattanut Airbnb-toiminta on loistava lisätulon lähde, sillä lyhytaikainen asunnon vuokraaminen tuottaa huomattavasti pitkäaikaista vuokraustoimintaa paremmin. Yksi Airbnb:n tärkeimmistä valteista on sen joustavuus, sillä asukas voi itse määritellä milloin ja kuinka paljon asuntoaan vuokraa. Toimintaan liittyy valtavasti mahdollisuuksia, sillä luksusasunnoista maksetaan huimia summia matkailijoiden suosimilla alueilla.

Airbnb käytännössä: miten homma toimii?

Vaikka perusajatus lyhytaikaisesta asunnon vuokraamisesta Airbnb:n kautta onkin hyvin yksinkertainen, menestyvä vuokraustoiminta vaatii paneutumista ja paljon työtä. Vuokrattavan tilan huolellinen siivoaminen, lakanoiden ja pyyhkeiden pesu ja vaihtaminen sekä asukkaiden neuvominen käytännön asioissa ovat arkipäivää Airbnb-vuokranantajalle. Siisteyden ja toimivuuden lisäksi myös asiakaspalvelun ja aidon auttamishalun täytyy olla kohdallaan, sillä ne ovat lopulta ydintekijöitä korkealuokkaisen asiakaskokemuksen kannalta.

Matkailijan kannalta Airbnb-majoitus tarjoaa toivotunlaista vaihtelua kalliisiin ja persoonattomiin ketjuhotelleihin nähden. Matkailijat yleensä odottavat olevansa kontaktissa isännän kanssa, joten huoneen antaminen vuokralle sopiikin parhaiten avarakatseiselle ihmiselle, joka on valmis ottamaan vieraita ihmisiä omaan kotiinsa. Koska vuokrattavan asunnon suosio ja sitä kautta tulojen suuruus riippuu pitkälti asiakkaiden antamista arvioista, asunnon vuokraajan on syytä asettua matkailijoiden asemaan ja rakennettava palvelukokonaisuus heidän tarpeidensa mukaan.

Entä jos en ole itse paikalla asunnossani?

Jos asunnon omistaja ei ole itse paikalla asunnossa, matkailijaa varten on tärkeää jättää kattavat ohjeet käytännön asioita varten. Kirjallisissa ohjeissa on hyvä käydä läpi ennen kaikkea se, miten kodinkoneet ja laitteet toimivat, mitä erityistä asunnossa on otettava huomioon ja mitä toimia vieraalta odotetaan. Vaikka monet käytännön ohjeet saattavatkin tuntua itsestäänselvyyksiltä, huolellinen ohjeiden laatiminen säästää monelta turhalta epäselvyydeltä.

Kuinka paljon voin sitten tienata Airbnb:n avulla?

Suomessa yhden huoneen hintahaarukka on tyypillisesti 25-50 euroa vuorokaudessa, kun taas koko asunnosta saa pulittaa keskimäärin 50-200 euroa/vrk. Tämän hetken hintatasolla vapaa huone Helsingistä irtoaa keskimäärin 37 eurolla, kun taas Rovaniemellä huoneen keskiarvo kipuaa ulkomaisten matkailijoiden suuren kysynnän myötä jopa 58 euroon. Suomen kalleimpia Airbnb-asuntoja selatessa tulee vastaan huimia hintapyyntöjä. Parhaimmillaan asunnosta saa maksaa jopa 2000 euroa yöltä esimerkiksi Tampereen Pispalassa, Vantaalla ja Helsingissä.

Huoneiden keskimääräiset vuorokausihinnat kaupungeittain (tilanne 15.4.2018):

Helsinki: 37 euroa

Espoo: 38 euroa

Turku: 45 euroa

Tampere: 36 euroa

Joensuu: 32 euroa

Porvoo: 36 euroa

Jyväskylä: 40 euroa

Kuopio: 34 euroa

Oulu: 31 euroa

Rovaniemi: 57 euroa

Airbnb-tulot määräytyvät itse määräämäsi vuorokausihinnan (tai viikkohinnan) mukaan ja hintatasoa voi myös joustavasti muuttaa matkailusesonkien mukaan. Tarvittaessa varsinaiseen hintaan voi lisätä erilliset siivouskulut. Rahan lisäksi Airbnb-toimintaan liittyy toki myös muita hyötyjä, sillä asuntoa vuokrattaessa pääsee tutustumaan vieraisiin kulttuureihin ja kuulemaan Suomeen tulleiden turistien kiehtovia tarinoita maailmalta.

Kulupuolelta on otettava huomioon vuokrausta varten tehtävät investoinnit (kalusteet, astiat, laitteet, vuodevaatteet) sekä vuokraajan käyttämät päivittäistavarat ja elintarvikkeet (shampoot, saippuat, kahvi, tee). Jos et ole valmis siivoamaan vuokrattavaa tilaa itse, siivoamisen voi halutessaan ulkoistaa erilliselle palveluntarjoajalle. Avaimen luovutusta ja palautusta varten esimerkiksi R-kioskit tarjoavat noutopalvelua maksua vastaan. Itse Airbnb-palvelulle joutuu maksamaan 3 % vuokrauksen tuloista. Lisäksi vuokranantajan on maksettava voitostaan pääomaveroa.

Sukumme mökki on usein käyttämättömänä. Voinko laittaa sen Airbnb:hen?

Tottakai, samalla tavalla kuin kaupunkiasunnotkin. Suomessa mökkien vuokraamiseen Airbnb:n kautta liittyy valtavasti potentiaalia, sillä maan yli 500 000 mökistä vain hyvin pieni osa on tällä hetkellä vuokrattavissa palvelun kautta. Alihyödyntäminen johtuu suurelta osin tiedon puutteesta ja neuvottomuudesta, mutta osaltaan myös peloista ja muista tunnetason tekijöistä. Kysyntää mökeille kuitenkin riittää, sillä moni kaupungissa asuva mökitön suomalainen haaveilee pääsevänsä mökkeilemään luonnonrauhaan. Vaikka ihmiset arvostavatkin suuresti luontoa, yhä harvempi haluaa olla itse vastuusta mökin omistamiseen liittyvistä velvollisuuksista. Vapaiden mökkien ja loma-asuntojen perässä ovat myös ulkomailta tulevat turistit, jotka janoavat autenttisia kokemuksia suomalaisesta luonnosta. Aidon luontoelämyksen tarjoaminen onkin suuri myyntivaltti mökin vuokrauksessa Airbnb:n kautta.

Mökeillä tehdään Airbnb:ssä hyvin rahaa, sillä Suomen suosituimmassa mökkikunnassa, Kuopiossa, vuokrattavasta mökistä maksetaan keskimäärin 94 euroa yöltä. Kuusamossa mökin keskimääräinen vuorokausihinta nousee 118 euroon, Savonlinnassa 109 euroon ja Mikkelissä peräti 126 euroon.

Turvallisuus: entä jos jotain ikävää tapahtuu?

Airbnb-vuokraus tuo mieleen väistämättä myös mahdollisia ongelmia. Entä jos vieras on jättänyt taakseen kauhean siivon tai rikkonut hienot astiani? Vuokraustoiminnan onnistumiseksi on olennaisen tärkeää panostaa ongelmien ennaltaehkäisyyn. Aito vieraanvaraisuus ja korkealaatuinen palvelu vaikuttavat väistämättä positiivisesti vierailijan asennoitumiseen ja sitä kautta myös toimintaan asunnossa.

Ennen vuokraustoiminnan aloittamista on tärkeää huolehtia myös vakuutukset ja tarvittavat ilmoitukset kuntoon. Mielenrauhan takaamiseksi Airbnb-palvelu tarjoaa vuokranantajille majoitustakuun, jonka kautta asunnonomistajan omaisuus on turvattu aina 800 000 euroon saakka.

Tämähän vaikuttaa ihan lupaavalta. Miten pääsen alkuun?

Oman asunnon tai mökin voi ilmoittaa Airbnb-palveluun osoiteessa https://www.airbnb.fi

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Kommentoi vapaasti

Lue myös

Haluatko Superpotentialin uutisia myös sähköpostiisi?

bottom of page