top of page

Priorisoinnin taito: "The One Thing" -kirjan parhaat vinkit


Nykymaailmassa ongelmana ei enää ole vaihtoehtojen puute, vaan pikemminkin niiden runsaus. Kun kerran ihmisillä on niin paljon vaihtoehtoja työuran, asuinpaikan, matkailukohteiden, harrastusten ja myös ihmisten suhteen, on yhä vaikeampi keskittää energiansa ainoastaan yhteen tavoitteeseen. Gary Kellerin kirja "The One Thing" perustuu kokonaan priorisoinnin taitoon ja sisältää loistavia vinkkejä tavoitteiden saavuttamiseen.

Priorisoinnin taito on avain menestykseen

Kellerin kirja perustuu kokonaan ajatukseen siitä, että oman fokuksen kaventaminen on ehdoton edellytys menestykselle. Jos keskittyminen päivän sisällä hajaantuu liikaa erilaisiin osatavoitteisiin ja päämäärättömään puuhailuun, se hidastaa väistämättä oikeasti tärkeiden asioiden etenemistä. SIksi onkin tärkeä taito osata karsia kaikki ne tehtävät, jotka ovat lopulta epäolennaisia tärkeimmän tavoitteen kannalta.

Tämän helpottamiseksi Keller kehottaa kaikkia kysymään itseltään, "mikä on se yksi asia, jonka saavuttaminen tekee kaikesta muusta helpompaa tai jopa tarpeetonta?". Hänen mukaansa poikkeuksellisten isojen tavoitteiden saavuttaminen on kiinni siitä, miten kapeaksi oman fokuksen kykenee asettamaan.

"Be like a postage stamp - stick to one thing until you get there."

- Josh Billings

Kellerin mukaan menestyvimpien ihmisten työskentelyä ohjaa aina priorisoinnin taito. Tuotteliaat ihmiset omistautuvat prioriteetilleen ja he myös osaavat blokata pois tuota tavoitetta tukemattomat asiat. ​Kaikki asiat eivät todellakaan ole keskenään tasaveroisia.

The One Thing -ajattelutavan toteuttamiseksi tarvitaan lisäksi runsaasti tahdonvoimaa, joka mahdollistaa häiriöttömän keskittymisen yhteen asiaan kerrallaan. Päivän tärkein asia kannattaa tehdä heti aluksi, kun tahdonvoimaa ja energiaa on eniten jäljellä. Koska tahdonvoima yleensä heikentyy päivän kuluessa, on tärkeää päättää, mikä merkitsee eniten ja varata päivän energisin hetki sitä varten.

Tämäkin on toisaalta loistava esimerkki siitä, kuinka hyvinvoiva keho rakentaa perustan myös tuottavuudelle. Laadukas yöuni, monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta nostavat energiatasoja, takaavat edellytykset maksimaaliselle tahdonvoimalle ja sitä kautta myös menestykselle.

Poimin Kellerin kirjasta kuusi parasta vinkkiä ja jaan ne seuraavaksi myös teille.

Oppi nro 1: "Mikä on tärkein asia juuri nyt?"

Yksi kysymys kiteyttää pitkälti koko Kellerin kirjan tärkeimmän sanoman:

"Mikä on se yksi asia, jonka tekeminen tekee kaikesta muusta helpompaa tai jopa tarpeetonta?"

Tämä niin kutsuttu fokusointikysymys soveltuu sekä pitkän että lyhyen tähtäimen tavoitteisiin, sillä ohjaa priorisoimaan ne lyhyen tähtäimen tehtävät, jotka vievät lopulta kohti suurinta asetettua tavoitetta. Toisin sanoen, tämä kysymys auttaa löytämään suunnan ja ohjaa tekemään niitä asioita, jotka vievät kohti määränpäätä.

Tehokkaimmat kysymykset ovat tarpeeksi suuria, mutta samalla myös hyvin tarkkoja. Ne työntävät eteenpäin ja vaativat yksityiskohtaisia vastauksia. Tärkeää on myös muistaa, että prioriteetteja voi olla joka hetkessä vain yksi. Prioriteettiin keskittyminen auttaa lopulta saavuttamaan sen, mikä merkitsee eniten.

Oppi nro 2: Dominoefekti vie eteenpäin

Kellerin mukaan poikkeuksellisen kovien tulosten saaminen perustuu eräänlaisen dominoefektin varaan. Yksittäiset dominot, eli päivittäiset prioriteetit, kaatavat aina seuraavan palikan, mikä vie tehokkaasti eteenpäin kohti menestystä.

Jotta tämä toteutuu käytännössä, omaa tehtävälistaa on karsittava niin kauan, että siellä on jäljellä enää yksi asia, "the one thing". Tämä tietysti edellyttää kieltäytymisen taitoa, sillä ihmisen on kyettävä sanomaa "ei" kaikille niille asioille, jotka eivät tue juuri kyseistä tavoitetta. Tämä saattaa kuulostaa vaikealta, mutta siihen liittyy myös hyvä puoli. The One Thing -periaatteen etuna on se, että se tekee elämästä huomattavasti yksinkertaisempaa ja selkeämpää.

Oppi nro 3: Suuret tavoitteet toteutuvat vain päivittäisten rutiinien kautta

Olipa kyse kuinka suuresta tavoitteesta tahansa, pienet päivittäiset teot ratkaisevat lopulta kaiken. Olet sitä mitä teet jatkuvasti, joten menestys rakentuu sen varaan, millaisia tapoja omaksut elämääsi.

Tämä puolestaan vaatii paljon kurinalaisuutta, sillä uuden tavan muuttuminen rutiiniksi ja sitä kautta automaatioksi ei aina käy helposti. Esimerkiksi University College of London -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan uuden tavan omaksuminen vie ihmisiltä keskimäärin 66 päivää. Mutta kun tapa on kerran omaksuttu osaksi omaa elämää, sen ylläpitäminen vaatii huomattavasti vähemmän kurinalaisuutta kuin tavan opetteleminen.

"People do not decide their futures, they decide their habits and their habits decide their futures." - F. M. Alexander

Keller korostaa kirjassaan myös mentorien ja ystävien roolia uusien tapojen omaksumisessa. Säännöllinen raportointi omasta edistymisestä toiselle ihmiselle vauhdittaa todella tehokkasti tavoitteiden saavuttamista.

Oppi nro 4: Jos oikeasti haluat menestyä, unohda tasapainoinen elämä

Toisin kuin yleinen mielipide antaa ymmärtää, tasapaino ei ole se, mihin menestystä haluavan ihmisen tulisi pyrkiä. Poikkeuksellisen hyvien tulosten saaminen edellyttää fokusoitunutta tekemistä ja valtavasti aikaa, mikä puolestaan vie elämän helposti epäbalanssiin.

Tasapainoisessa elämässä ei sinänsä ole mitään vikaan, mutta toisaalta se ei myöskään johda suurimpien mahdollisten tavoitteiden toteuttamiseen. Kellerin mukaan poikkeuksellisten tulosten saavuttaminen edellyttää sitä, että ihmisen arki on epäbalanssissa pitkiäkin aikoja. Kuten kirjailija itse toteaa,"the reason we shouldn't pursue balance is that the magic never happens in the middle; magic happens at the extremes."

Vaikka ajatus saattaa kuulostaa raflaavalta, tämä ei lähtökohtaisesti ole vaarallista – kyse on vain siitä, että perinteinen 8 tunnin päivittäinen työtahti ei yksinkertaisesti riitä suurten tavoitteiden toteuttamiseen.

"To achieve an extraordinary result you must choose what matters most and give it all the time it demands. This requires getting extremely out of balance in relation to all other work issues, with only infrequent counterbalancing to address them."

Oppi nro 5: Ajattele isosti!

Yksi mielenkiintoinen oppi The One thing -kirjassa liittyy ajatusten voimaan. Ennen kaikkea Keller kehottaa olemaan avoin sille mahdollisuudelle, että elämästä tulee todella upeaa. Vain ajattelemalla isosti voit saavuttaa todellisen potentiaalisi niin elämän kuin työnkin suhteen. Kannattaa olla erilainen, eikä valita elämäänsä yhteiskunnan antamasta paletista. Ajattele isosti ja kuvittele upeita tuloksia, joita muut eivät ole kuvitelleet.

Suuret ajatukset eivät tietenkään vie minnekään ilman rohkeaa toimintaa. Älä pelkää epäonnistumisia, sillä ne ovat yhtä luonnollinen osa matkaa kuin onnistumisetkin. Itse asiassa menestyminen edellyttää epäonnistumista ja parhaimmassa tapauksessa epäonnistuminen pysäyttää ajattelemaan ja analysoimaan tarkemmin niitä tekoja, jotka vievät kohti tavoitetta. Kuten Keller asian ilmaisee, epäonnistuminen on väistämätön osa matkaasi kohti todellista potentiaaliasi.

Oppi nro 6: Suojele tarkasti omaa aikaasi

Ideaalitilanteessa työpäivä kannattaa suunnitella niin, että kyseisen päivän tärkeimpään tehtävään voi paneutua täysin häiriintymättä. Jotta tämä onnistuu, omaa aikaa tulee suojella ulkoisilta häiriötekijöiltä hyvin tarkasti. Työajan lisäksi Keller kehottaa blokkaamaan häiriötekijöiltä myös suunnitteluun varatun ajan ja jopa vapaa-ajan, jotta ihminen saisi näistä ajoista täyden hyödyn irti.

Suurin osa ihmisistä tekee työnsä perinteiseen tapaan kelloajan mukaan, odottavat sitä, että päivä tulee täyteen ja lähtevät samantien tiehensä. Robert Levine on teoksessaan Geography of Time puhunut "tapahtuma-ajan" käsitteestä, joka ei perustu aikaan, vaan tehtävän valmistumiseen. Tätä periaatetta toteuttavat ihmiset eivät lopeta, ennen kuin kyseisen päivän "The One Thing" on saatu valmiiksi.

Fokusoituneen tilan saavuttamiseksi Keller kehottaa linnoittautumaan omaan työskentelybunkkeriin, ottamaan mukaan kaikki eväät ja tarvikkeet ja välttämään wc-taukoja lukuunottamatta poistumasta bunkkerista ennen kuin päivän tavoite on täynnä. Häiriötekijöiden minimoimiseksi kannattaa vielä sulkea puhelin ja nettiselain. Pääsääntö on se, että päivän tärkeimmälle tavoitteelle kannattaa omistaa vähintään neljä täysin fokusoitunutta tuntia. Kun puhdistat polkusi menestykseen, tulet myös pääsemään sinne.

"Osaa sanoa 'ei'. Kun sanot johonkin kyllä, sanot muihin asioihin 'ei'."

Lopuksi: kohti suurempaa tarkoitusta

Kellerin mukaan suorin tie onnellisuuteen piilee siinä, kun päivittäiset teot palvelevat jotain suurempaa tarkoitusta. Jos et ole vielä löytänyt omaa tarkoitustasi, kysy itseltäsi, mikä sinua aidosti kiinnostaa. Mikä on se asia, joka innostaa eniten aamulla ja joka pitää liikkeessä silloinkin kun väsyttää? Kun seuraat aidosti omaa tarkoitustasi ja teet paljon töitä sen eteen, saat palkinnoksi menestystä ja onnellisuutta - ja mikä parasta, säästyt tulevalta katumukselta.

Kellerin kirjassa korostetaan osuvasti myös hyvinvoinnin merkitystä. Kun panostat uneen ja lähdet päivään positiivisella asenteella, koko loppupäivästä tulee paljon tehokkaampi. Energinen startti mahdollistaa paljon ja jos voit olla tehokas keskipäivään asti, positiivinen momentum tekee todennäköisesti koko loppupäivästä helpomman.

Lopuksi Keller kertoo saaneensa erityisen arvokkaita oppeja viimeisiä päiviään eläneiltä ihmisiltä. Yhden tärkeän opin mukaan elämä kannattaa elää niin, että elämän loppuvaiheeseen jäisi mahdollisimman vähän kaduttavaa.

Kuulemistaan kuolevien ihmisten opeista yksi nousi Kellerin mukaan ylitse muiden. Kaikista yleisin katumuksen aihe kuului: "I wish I'd had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me."

Eli suomeksi: "Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää juuri omannäköistäni elämää, eikä sellaista elämää, jota toiset odottivat minulta."

 

Teksti: Juha Kalaoja / Positives.fi

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Kommentoi vapaasti

Lue myös

Haluatko Superpotentialin uutisia myös sähköpostiisi?

bottom of page